Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 23, 2008

Veckan som gått – w 43

Jag ställde en lite provocerande fråga i veckan till proAros ledningsgrupp;
 – Skulle vi våga anställa det här hippiegänget i proAros?

Mina kollegor skruvade lite på sig och svaren var nog lite skiftande. Vilka det är kan ni väl fundera på ett tag?

På jobbet
Hur ser vår framtida gymnasieutbildning ut, hur ska vi klara hemtjänsten, budget 2009, hur mycket ska vi effektivisera i ”överbyggnaden”, hur går det med våra 40 medarbetare på KomVux efter att vi förlorat stora delar av vuxenutbildningen, fungerar den nya IP-telefonin på alla våra arbetsplatser, hur ska vi utveckla IT-stödet i skolan, hur ska vi arbeta med de sk självstyrande enheterna, hur ska maten lagas, vilka avtal skall vi teckna och med vilka leverantörer, vilka investeringar behöver göras, vilka rekryteringsbehov har vi om tre år, hur ska vi organisera ärendehanteringen så att vi lever upp till offentlighetsprincipen – frågorna avlöser varandra under veckan.

Jag blir imponerad över alla bra och kloka medarbetare som finns i vår organisation. Många gånger är det  här oerhört viktiga långsiktiga frågor där ekonomer, HR-medarbetare, administratörer, utvecklare och utredare spelar en central roll.

Ofta är det med rätta våra lärare, undersköterskor, socialsekreterare eller kulturarbetare som lyfts upp i media eller i diskussionen. Våra stödresurser beskrivs mer sällan och ändå är de så viktiga för att hela organisationen skall fungera. Jag vill vara tydlig på den punkten – vi behöver varandra och är varandras förutsättningar. Den populistiska inställningen att vi inte behöver några stödpersoner – någon overhead -bygger ofta på en grund förståelse för hur saker och ting hänger ihop.

Tillbringar två dagar i Stockholm. Det sk 14-kommunersnätverket för skolan träffas årligen. Just nu händer så mycket kring skolfrågorna nationellt – ny lagstiftning, ny inriktning och nya reformer. Det är viktigt att vi följer med i utvecklingen – lyssnar och lär. Och kanske Västerås också har något klokt att bidra med.

I media
proAros styrelseordförande Lars Kallsäby (c) chattade med läsare på VLT. En fråga han fick från en läsare var varför proAros hade Sveriges högsta sjuktal. Fakta är att vi på några år halverat våra sjuktal och så sent som 2007 utsågs vår Vård och Omsorg till ”Friskaste företaget”. Det här visar vad svårt det är med information.

Läste också en engagerad insändare i VLT som var kritisk till att vi inte satsade på maten i förskolan. Fakta är att vi just nu gör miljonsatsningar när det gäller maten. Återigen – hur får vi ut information om vad vi håller på med. Uppenbarligen finns det Västeråsare som bär bilder av att vi har de högsta sjuktalen i landet och att inte gör ett dyft för att utveckla maten i skolan. Tuff match där svaret antagligen är vi själva. Dvs vad utstrålar vi, vad berättar vi? Att sedan varje debattör har ett ansvar att ta reda på fakta är också viktigt.

På hemmaplan
Det är mörkt när jag åker till jobbet och mörkt när jag åker hem. Å andra sidan så tänder vi ett extra ljus vid kvällsteet och helt plötsligt så känns det ganska bra inombords.

Jag gissar att det finns några ”Prison Break”-fan där ute. Äntligen är måndagarna räddade nu när Michael Scolfield är tillbaka i sin kamp mot Firman.

Ha en bra helg!

ps Om kortet – jo, så där såg Microsofts ledning ut på 1970-talet. Den unge killen längst ner till vänster heter Bill Gates. Den organisation som hade vågat anställa det här illustra gänget hade nog redan varit den där moderna kunskapsorganisationen vi så gärna pratar om. Frågan är nog mer var finns nästa gäng entreprenörer? Jag tror nämligen att de finns hos oss i offentlig sektor. Det handlar bara om att hitta dom…………

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: