Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 2, 2008

Veckan som gått – w 40

På jobbet
Jag tror ni känner igen er – höstmånaderna är riktiga jobbmånader. Det är som att allt ska hända. Alla planer, policys, drömmar, ambitioner och viljeinriktningar skall förverkligas. Missförstå mig rätt – jag gillar det här tempot och drivet. Den där härliga känslan när man tycker att alla drar åt samma håll och vi löser fråga efter fråga.

Vi är mitt uppe i två viktiga rekryteringar – ekonomichef och ny verksamhetschef för ett av våra skolområden. Det är alltid spännande att kunna rekrytera in nya i laguppställningen. Och vad mycket bra människor det finns. Samtidigt är all rekrytering tuff  – det är bara en som får jobbet.

KomVux framtid är annars en fråga som just nu är viktig efter att vi förlorade upphandlingen. Jag brukar inte recensera våra politiker men jag gör ett undantag den här gången. Det känns bra att vi har en ordförande i vår styrelse som är mycket tydlig i budskapet – samtidigt som vi har en egen läxa att göra så måste vi också våga vara ifrågasättande vilken kvalitet de privata utförarna kommer att erbjuda. Detta inte sagt som dåliga förlorare utan som ett ansvarstagande KomVux som funnits i 40 år. Nu sätter vi fokus på att det blir bra för eleverna i övergången till ny utförare och all kraft på att stödja våra medarbetare och KomVux skolledning.

Budget 2009, behovet av en ny förskola på Lillåudden, träff med verksamhetschefer och utveckling av e-tjänster är andra frågor som rört sig i mitt huvud under veckan.

I media
Media fylls naturligtvis med analyser om den globala finanskrisen. Jag tror vi alla förstår att det här får återverkningar inte bara för den personliga ekonomin utan också för vårt arbete. Offentligt finansierade tjänster som vi ägnar oss åt påverkas givetvis av den allmänna konjunkturen, ökad arbetslöshet och försvagade ekonomiska investeringar. Utan att måla svart på väggen – men i sämsta fall har vi mycket tuffa tider framför oss.

I kölvattnet av finanskrisen har en intressant debatt uppstått. De senaste decenniernas starka tilltro till att marknaden löser alla problem har fått sig en törn. Och kritiken kommer kanske från lite oväntat håll. Finansminister Anders Borg (m) pratar om oansvariga och giriga finanshajar. Tankesmedjan Timbros mediechef Roland Poirieri Martinsson skriver i en debattartikel att efter finanskrisen är nyliberalismen den farligaste fienden. (Klicka vidare)

Jag tänker så här; inom miljöområdet avkrävs den som skitar ner att ta reda på avfallet. I den finansiella världen gäller en annan logik – där är det skattebetalarna och småspararna som får städa upp.

Allt fler politiker och samhällsdebattörer ser behovet av reglering och styrning för att ”tygla” den fria marknaden. Intressant!

På hemmaplan
Förra sommaren hade jag förmånen att i det vackra och idylliska Kolbäcks Folkets Park se Annika Norlin live. När hon kör på svenska är hon Säkert! och när hon kör på engelska är hon Hello Saferide. Lyssna gärna på en av årets bästa svenska plattor ”More Modern Short Stories From Hello Saferide”

Norrländskt vemod men med mycket hopp. I våras fick Annika Norlin Ulla Billqvist-stipendiet. Kan det bli bätttre?

Annars består helgen av födelsekalas. Sonen och hustrun fyller år. Sonen blir bara äldre och äldre och hustrun bara yngre och yngre.

Ha en skön helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: