Skrivet av: Pär Eriksson | september 25, 2008

Veckan som gått – w 39

På jobbet
Det är sällan att man nu för tiden får lyssna på en klassisk föreläsning. Klassisk i meningen att att det är bildning och kunskap som står i centrum. Långt från allmänt tyckande, Power Point-presentationer och ”underhållningsföreläsare” som lockar till skratt. Forskaren Helene Lööw från Uppsala Universitet besökte Västerås i veckan och jag hade tillfälle att tillsammans med alla våra gymnasielärare och skolpersonal lyssna till just en klassisk föreläsning om dagens antisemitism och extrema politiska rörelser.

Helene Lööw pekade bl a på vikten av att skolan förmår möta och hantera det här. Hennes recept är kunskap, nolltolerans mot alla former av våldsförhärligande rörelser, extremism frodas i stängdhet och alienation var därför öppen för samtal och diskussion utan att tumma på värderingarna.

Jag var inbjuden till St Ilians skola av studie- och yrkesvägledaren Anette Jonsson. St Ilian deltar i ett nationellt projekt tillsammans med en rad andra kommuner. Syftet är bl a att hitta nya former för syv-arbetet och samarbetsformer mellan skola och arbetsliv. Och viktigt – en ambition att hela skolan skall engageras i arbetet. Jag blir imponerad när jag ser hur medarbetarna och skolledningen på djupet utvecklat en förståelse för att de här frågorna inte är något vid sidan, ytterligare en ryggsäck att bära utan en del av en helhet.

Anette visade bl a en modell för hur eleverna själva får ta ansvar för sitt kunskapsinhämtande och bli aktiva ägare av sina betyg. Återigen – den kommunala skolan är på väg åt rätt håll. Jag får bevis på det snart när dagligen.

Anette Jonsson, studie- och yrkesvägledare samt Peter Johansson, rektor på St Ilian

Ibland blåser det motvind. Till och med styv kuling. I veckan fick vi del av resultatet av upphandlingen av vuxenutbildningen. Och vårt KomVux kom till korta. Å ena sidan så är det här konsekvensen av att vi numer utsätts för konkurrens från privata utbildningsföretag. Den utbildningspolitiska kartan håller på att ritas om.

Å andra sidan så smärtar det när jag vet vilket bra arbete och vilken kompetens som finns hos vårt KomVux. Att bygga upp det har tagit år eller till och med decennier. Att lägga ner går på några få månader. Nu sätter vi allt fokus på att det ska bli bra för våra elever med en ny utförare och internt så sätter vi in all kraft på att stödja och hjälpa våra medarbetare till nya jobb. En organisations mognad mäts också på hur den tar en motgång och hur den lär för framtiden.

I media
Tidningar och TV har naturligtvis fyllts av tragedin i Finland där en 21-åring kallblodigt sköt ner tio skolelever. Efterdebatten har bl a handlat om tillgängligheten på vapen men också om polisen och samhällets oförmåga att agera.

Utan övrig jämförelse men jag känner mig nöjd med att polisen i Västerås och skolledningen på Carlforska och Wenströmska förra året tog ett hot på allvar. I efterhand fick vi viss kritik för att vi överreagerade. Hellre det tänker jag än att vara med om det som nu elever, lärare och föräldrar får uppleva i Kauhajoki.

I samma stund som jag skriver det här nås jag av informationen att hot har förmedlats mot Carlforska skolan. Även den här gången tycker jag att skolledningen agerar klokt och ansvarsfullt. Man tar hotet på allvar men reagerar inte i panik.

Uppdrag Granskning i SVT hade ett bra reportage i veckan om tendensen att skriva ut medicin till äldre i onödan. Även om det här är en läkarfråga så har vi i den kommunala vården och omsorgen ett ansvar. En positiv erfarenhet är ett projekt som kallas Sälma – säker läkemedelshantering. På Herrgärdets Servicehus så prövade vi tillsammans med landstinget att utbilda men också att mer noggrant analysera medicinförskrivningen. Erfarenheterna är mycket positiva. Livskvaliteten ökade, fallolyckorna minskade och inläggningarna på sjukhus halverades. (klicka vidare). Det går att göra mycket om vi är sampratade – kommun, landsting, anhöriga och brukare. Kodordet är tillsammans. Enkelt men det kräver en mogen och kunskapsinriktad organisation.

På hemmaplan
Efter en helg i det vackra Cornwall så är det vardag igen. Det är alltid nyttigt att få lite perspektiv på sin tillvaro och att resa är ett sätt att reflektera och tänka efter. Noterar att engelsk media bl a diskuterar hur eleverna ska bli bättre i matematik och de naturvetenskapliga ämnena. Och de engelska morgonsofforna i TV fylls av en debatt om ett knivmord av en ung kille. Kanske vi i slutändan inte är så unika utan en del av en helhet som stavas mänskligheten.

Ha en skön och solig helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: