Skrivet av: Pär Eriksson | juli 30, 2008

Sommarpärspektiv XIII

I slutet av 1970-talet besökte jag och några studiekamrater Socialhögskolan i Köpenhamn. Jag minns än idag att det dracks mycket öl på skolan – ja t o m på en lektion vi besökte. Jag minns också att vi i det tysta reagerade men också att vi åkte därifrån med en känsla av att det säkert var radikalt och att vi i Sverige var ett förbudsland.

För det var ju så debatten gick. Danmark stod för det fria och gemytliga medans vi var tråkiga och inåtvända med tydliga regler för användning av alkohol. Och för att inte prata om synen på narkotika. 

Nå, det har strömmat mycket vatten undan broarna sedan dess och det smärtar mig att skriva – ”vad var det vi sa”. Jag läser Berlingske Tidene som rapporterar från den danska regeringens förebyggande-kommission. Rapporten slår fast att ohälsan ökar i Danmark – bl a är kvinnors livsålder lägst av 20 jämförbara västländer. Rapporten menar att det är rökningen och alkoholen som är den viktigaste förklaringen till den jumboplatsen. 

Nu föreslår kommissionen ökade förbud eller rättare sagt förnuftiga förbud. Till att börja med skall rökning förbjudas i idrottsföreningar och på skolor. Det som skapar ohälsa borde bli dyrare och det som är sunt billigare, menar kommissionen.

Nu skall kanske inte vi slå oss för bröstet. För i ärlighetens namn så är det väl den danska vägen också vi gått. Något friare – kanske – men också lite sjukare. Att hitta balansen mellan egenansvaret, friheten och ett samhälleligt grundspel som innehåller en restriktivitet med tydliga spelregler är själva nyckeln i den här frågan. Enkelt formulerad men svårare att göra till praktisk politik och vardagsliv. Särskilt under sommartider med långa underbara kvällar och ”bag-in-boxar”.

Semesterdagarna räknas ner. Dottern och hennes familj har precis kommit hem från sin semester och sonen är igång på sitt jobb. Här ute i stugan har vi den årliga sommarfesten att se fram emot. Hela området träffas för 7-kamp, stafett och grillning. Ett sista desperat försök att intala sig att sommaren alltjämt ”rules”.

Ha det bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: