Skrivet av: Pär Eriksson | juli 28, 2008

Sommarpärspektiv XII

Det är sommar 1893. En ung jurist blir avkastad av tåget i Pietermaritzburg i Sydafrika därför att han ihärdar att sitta i samma tågkupé som vita.  Den unga juristen är Mahatma Gandhi och i berättelserna efteråt framställs just den här händelsen som personligt avgörande för att Gandhi engagerar sig i medborgarrättsrörelsen och senare blir den store indiske folkledaren.

1993 restes ett minnesmonument på järnvägsstationen i Pietermaritzburg 

I december 1955 sätter sig en modig svart kvinna på en plats i bussen i Montgomery, Alabama som är avsedd för vita. Hennes namn är Rosa Parks och hon blir både symbolen och starten på den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Nu så här i efterhand är det lätt att uppröras om hur det var och om sakernas tillstånd. Vem stämmer inte in i hyllningskören och förstår Gandhis och Rosa Parks modiga och banbrytande agerande.

Svårare är det när händelserna inte är historiska utan sker här och nu. Jag är förvånad över att det hörs så lite protester över att man i Italien beslutat att alla romer skall registreras och lämna  fingeravtryck. Det må ha gått mer än 100 år sedan händelsen på järnvägsperrongen i Pietermartitzburg och över 50 år sedan bussturen i Montgomery men uppenbarligen står även det moderna samhället och den moderna människan så här i början av 2000-talet inför nya utmaningar.

Ett modernt samhälle som vill utvecklas och nå framgång måste bygga sin identitet på talang och tolerans – inte dela upp människor utifrån hudfärg, kulturell-, social- eller religiös bakgrund.  

Vårt agerande behöver inte vara så modigt och utlämnande som Gandhis eller Rosa Parks. Det räcker med att vi agerar som bra och kloka arbetskamrater, vänner och grannar. Det börjar alltid med oss själva – i det lilla. Precis där ligger lärdomen.

Jag sjunger semesterns lov och går själv in på sista veckan. Samtidigt så känns det lite kul att vi snart skriver h-ö-s-t. Själv brukar jag trivas under augusti, september och oktober. Sommarens splittring och lite anarkistiska livsstil förbyts mot lite ordning och reda. Familjen, vänner och arbetskamrater är på plats igen. Och man får känna sig lite nyttig………………….

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: