Skrivet av: Pär Eriksson | juli 17, 2008

Sommarpärspektiv VII

Mitt i den underbara svenska sommaren levererar Södersjukhuset en rak och skarp rapport om gatuvåldet. Södersjukhuset har genom åren fått en ovärderlig erfarenhet av våldets konsekvenser.

I rapporten ”Storstadsvåld 2” (klicka) konstateras att sparkar och gruppmisshandel ökat, 7 av 10 män samt samtliga kvinnor som blivit misshandlade själva är alkoholpåverkade. Hela 6 av 10 vill inte göra polisanmälan. Antalet patienter mellan 15-18 år som söker vård efter gatuvåld har fördubblats sedan 2000.

Nu är det viktigt att se saker i sitt sammanhang. Vi pratar Stockholm och vi pratar norra Europas största akutmottagning. Inte dessto mindre så säger dessa siffor något om verkligheten och det bör få oss alla att tänka efter.

Det är möjligt att någon vill missupfatta mej. Men jag tror inte att lösningen i första hand ligger i fler förskoleplatser, fler kuratorer, fler fritidsgårdar eller ens fler poliser. Det handlar om en samhällsatmosfär som måste brytas. Det handlar ytterst om något så enkelt och svårt som vi vuxnas attityder och syn på alkohol.

Jag menar att det här är priset för den ökade alkoholliberalismen. I takt med att vi blivit mer kontinentala i vår syn och vårt sätt att förhålla oss till alkohol – som säkert har positiva fördelar – så har vi behållit drängmentaliteten. Det ska ”supas” och när det sups så ligger aggressiviteten och våldet nära.

En stor del av gatuvåldet sker i anslutning till krogarna. I många fall vet såväl polis som vi i kommunerna vilka krogar det handlar om. Jag menar att det är dags att agera tuffare och tydligare mot krogägarna. I det ingår också att stötta och skapa en bra dialog.

Men ytterst handlar det om dej och mej. I våra roller som föräldrar och vuxna. Det är enkelt att alltid säga att vi ska vara föredömen – och det ska vi verkligen vara – men det är också dags att tydligare förmedla budskapet att ”du är för ung att dricka alkohol”. Det är dags att vi vuxna står upp för något. Att vi skapar en klangbotten med ett återhållsamt förhållningsätt i synen på alkohol. Något som underlättar för föräldrar och ungdomar.  Det är så vi visar att vi bryr oss. I det arbetet kan skola, fritidsgård, kuratorer och psykologer vara viktiga samarbetspartners men de kan aldrig vara själva lösningen.

Befinner mej i Östergötland och St Annas skärgård. Vill slå ett slag för campingstugan. Här har man genom åren bott i tält och vandrarhem, sunkiga hotell och fina hotell, Spa-anläggningar och all-inclusive men frågan är om inte campingstugan vinner.

Båstad och Visby får ursäkta men det finns något genuint här på campingplatsen som tilltalar mej. Vila, löpning, fiske, bad och grillning. Nå, kanske inte för länge…………….. nu styr vi mot Öland.

Ha det bra så länge!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: