Skrivet av: Pär Eriksson | juni 22, 2008

Sommarpärspektiv I

Mellan midsommardansen och silllen hinner man också prata lite allvar. Vi har vänner som arbetat och bott ett år i Neapel. Det är ofrånkomligt att vi kommer in på sopkrisen och maffian.

En sak sak som slår mej när jag hör dom berätta är hur maffian är inlänkad i samhällskroppen. Det är inte något allmänt ”bus” vid sidan av utan verkligen en del av vardagen. Ju mer vi pratar ju tydligare blir bilden. Jag är ingen expert på maffians historia och logik men en sak slår mej – det är ur arbetslösheten, utanförskapet och fattigdomen som den har sin näring.

Vi må vara kritiska över hur vår svenska social- och utbildningspolitik och välfärdssystem är uppbyggda men ytterst har den till syfte att skapa bättre villkor för flertalet. Att utjämna, att skapa jämlika villkor. Ett land eller region som bygger på stora sociala och ekonomiska spänningar föder maffia och ekonomisk brottslighet med mutor, rättsosäkerhet, godtycke och våld som följd. Eller att de mest elementära kommunala uppgifterna som att t ex hämta soporna inte fungerar när det inte passar.

Kom nu, 5-kampen börjar – ropar våra kompisar och för en stund får Neapel och den svenska demokratin och dess framtid ta paus.

Ha en bra vecka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: