Skrivet av: Pär Eriksson | juni 12, 2008

Veckan som gått – w 24

På jobbet
Besökte Vallby Friluftsmuséum och jag blir alltid lika upplyft av att komma dit. Det är nästan alltid någon förskolegrupp eller skolklass där och det vittnar om en verksamhet som är mer än ”bara” ett trevlig utflyktsmål. Valllby samarbetar också nära med vår verksamhet för funktionshindrade och nu har man också inlett ett samarbete med äldreomsorgen.

Vi hade förlagt vårens sista styrelsemötet på Vallby och bl a fick vi vara med och möta husfrun och pigan på gården. Vallby har utvecklat arbetet bl a genom att dramatisera hur det var att leva i Västerås på 1700-talet. I sommar har vi 30 ferieanställda ungdomar som ”lajvar” hela sommaren.

Dramapedagogerna Ulla Blomqvist och Maria Gustafsson som husfrun och pigan. Vem mannen  till vänster är framgår inte.

Katarina Frost är en engagerad och levande chef som betyder mycket för Vallby Friluftsmuséum. Jag är lite stolt över att hon också sitter i Skansens styrelse. Västerås kan!

proAros kulturchef Staffan Rune och Vallby Friluftsmuséums chef Katarina Frost.

Varje månad träffar proAros ledning de fackliga organisationerna. Vi är inte alltid överens men jag uppskattar det här forumet. Det ges och tas men det finns alltid en ärlig vilja och ambition att saker och ting kan utvecklas och bli bättre. Jag är mån om goda relationer med de fackliga. Vi sitter inte i varandras knä men det finns en respekt för varandras olika roller och updprag.

1000 färre gymnasieelever de närmaste åren, ny gymnasiereform och fler friskolor gör att vi i alla lägen behöver förnya och förändra oss. Min almanacka fylls av allt fler möten om gymnasiets framtid. Bra!

I media
Frågan om hedersvåld är viktig och i veckan så presenterades också en analys att samhället har mer att göra. Det handlar bl a om kunskap och konkret hur vi arbetar med de här frågorna. Vi börjar hitta en modell i Västerås där skolorna, våra Familjecentrum och socialkontoren sträcker varandra händerna tillsammans med föreningar och organisationer. Tjej-jouren i Västerås gör ett oerhört viktigt arbete.

VLT-journalisten Ann-Christine Kihl skrev i veckan ett bra reportage om en ung Västeråstjej som hade egna erfarenheter av hedersvåld. Ett öppet och problematiserande reportage som jag gillar. Långt ifrån sensations- och syndabocksjournalistiken som lätt tar överhanden i ett medielandskap där tid för reflektion och  eftertanke ges allt mindre utrymme.

På hemmaplan
Första premiärdoppet är genomfört. Härligt!

Barnbarnet hade skolavslutning. Första skolåret är till ända och jag blir fascinerad över hur snabbt läs-, skriv- och räknekoden har knäckts. Blir också imponerad över hans lärare som noga förmedlat i hans ”portfolio” vad han är bra på och vad han behöver tänka på.  Jag stärks i min uppfattning att vi ha en bra skola.

Fick mej berättat att en friskola hade texten ”Alla fick godkänt utom Ola som går i kommunal skola” på sin studentvagn. Egentligen så kanske man ska låta sådant där bara passera men jag vill inte ”fjamsa med” eftersom det också står för något.

Svagt av friskolan att tillåta ett sådant budskap. Oftast är friskolorna tillräckligt bra i sig själva utan att de behöver skjuta på oss. Jag fortsätter med en åsnans envishet att förmedla – VI HAR EN BRA KOMMUNAL SKOLA! Motmedicinen stavas stolhet.

Ha en bra helg – med hopp om att det snart vankas semester för er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: