Skrivet av: Pär Eriksson | juni 5, 2008

Veckan som gått – w 23

På jobbet
Träffade läraren Hassan Hussein Zadeh, vår rektor Karin Lundin och IT-ansvarig Bengt Ekman från KomVux. Mycket intressant. KomVux är kanske en av våra mest konkurrensutsatta verksamheter just nu. Från att vi varit i det närmaste ensamma på marknaden för några år sedan så finns det idag en rad utbildningsföretag som är duktiga på vuxenutbildning.

Karin Lundin, rektor på KomVux

Därför är det så roligt att se hur KomVux nu går i bräschen för ett modernt tänkande kring elevens behov av modern IT-teknik. De utmanar våra uppbyggda och ibland låsta IT-system. Hassan passade på att visa mej hur man löser en tredjegrads-ekvation på en ny sk ”smart-board”. Jag gillar matte men hade glömt hur man löser tredje-gradare. Hassan visste råd.

Var inbjuden som föreläsare på det som kallas Offentliga rummet. En konferens under tre dagar i Västerås arrangerad av bl a Sveriges Kommuner och Landsting. Alltid roligt att få prata om Västerås och hur vi arbetar som kommunal utförare. Utan att förhäva oss så tycker jag att Västerås njuter en respekt bland andra kommuner. Både att vi är noga med ekonomi, ordning och reda och att vi är framtåsyftande och tänker utveckling.

Aros Congress Center mitt i det centrala Västerås

Träffade en grupp lärare som gått en sk aspirantutbildning – dvs de är tänkbara blivande rektorer. Jag gillar den här typen av sammankomster – det finns en sådan förväntan och optimism i luften. De kommer att ha mycket utmanande år framför sig som chefer i den kommunala skolan.  Vi pratade ledarskap, förväntningar och vilka utmaningar vi står inför – de som känner mej känner igen rubriken ”Från traditionell skolförvaltning till modern kunskapsorganisation.”

I media
Onsdagens Uppdrag Granskning i SVT handlade bl a om Västerås. Temat kretsade kring tvång och våld i verksamheter för funktionshindrade och psykiatri. Det var en uppföljning av ett tidigare reportage som bl a handlade om en metod, sk nedläggning, som ledde till ett dödsfall i Uppsala.

Jag tycker att kvällens reportage i huvudsak var bra. Det visade på svårigheten – dvs hur möter medarbetare svåra och komplexa situationer och hur upplever den funktionshindrade det. Min erfarenhet genom åren är att det här är kanske bland de allra svåraste jobben man kan ha. Balansgången mellan att ”ta i för mycket”, hålla i och skydda blir lätt hålla fast. Allt för att undvika utbrott och skador, kanske skydda andra boende eller att ”bara se på” som också kan leda till att brukare eller medarbetare skadar sig.

De här frågorna ska upp i ljuset och diskuteras men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de vardagliga relationerna mellan medarbetare och brukare oftast fungerar bra. Efter ett sådant här reportage är det lätt att tro att vardagen ständigt är fylld med provokationer, handgripligheter och kollisioner.

På hemmaplan
Celebrerar Nationaldagen med ett 10 km stadslopp följt av studentfirande. Sedan blir det sommarstugan för hela slanten. Att äta frukost utan billjud och stadens slammer och med endast fågelsång och trädens sus som ackompanjemang är en lisa för själen.

Ha en skön helg och njut av vårt vackra Mälaren!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: