Skrivet av: Pär Eriksson | april 22, 2008

Karolina Samuelsson – gästskribent

Inledning av Pär Eriksson
Jag har haft förmånen att arbeta med Karolina i snart två år. Hon är proAros personalchef och kom dess förinnan från Telia. Hon bidrar både med kunskap och stor entusiasm. Det är som att allt hon företar sig sker med glädje. Jag gillar den inställningen – den smittar.

 

Att Karolina är körsångare är ingen tillfällighet och jag hör på hennes vardagsberättelser att vara med i en kör är någonting mer än att bara sjunga. Det är ett sätt att gestalta glädje och samhörighet. Att sjunga i kör också ett sätt att träna ansvar och ledarskap.

 

Det är det den här gästkrönikan handlar om.

 

Håll tillgodo!

 

 

 

Fram för mer dirigenter i ledarskapet!

 

Ridån går upp och stunden är inne. Stunden för mötet med publiken. Stunden då all träning skall sättas på prov och det gäller att bevisa att övningen gett effekt. Dirigenten ger ett tecken och en av körkollegorna ger ton. Varje stämma vet precis vad som gäller och hittar sin ingångston direkt. Efter ytterligare ett tecken från dirigenten ljuder första ackordet och det bär iväg.

 

Det bär iväg på en resa som aldrig ser riktigt lika ut oavsett hur mycket vi tränat och repeterat. En hel del hänger på stundens ingivelse och just det möte vi befinner oss i. Jag spetsar öronen för att höra att jag är i klang med alla andra röster. Tittar på dirigenten för att se att jag följer tempo och styrka. Känner stämningen i rummet för att bli medveten om att budskapet vi vill förmedla går fram. Musiken böljar fram och att få stå mitt i är en upplevelse svår att efterlikna. En stund av flow och jag glömmer tid och rum.

 

 

 

Många gånger har jag reflekterat över hur mycket jag lär mig i kören som jag har nytta av i min vardag som ledare. I min roll som personalchef och instruktör i klart ledarskap hittar jag ständig inspiration bland mina körkamrater, i kören som helhet och i min dirigent.

 

Klart ledarskap går ut på att träna färdigheter som skall lägga grund för klara relationer och lärande möten. För mig står det så självklart. Att träna körsång är i många delar att träna klart ledarskap. Det handlar om att vara lyhörd, lyssna på andra och vara här och nu. Det handlar om att vara medveten om min egen påverkan på helheten och andras påverkan på mig.

 

I proAros arbetar vi med visionen ”Alltid bästa möjliga möte” och jag vill ta med mig mina lärdomar från kören för att ta ytterligare kliv i den riktningen. Det är ju i mötet det händer, där finns jag.

 

Ofta förundras jag av min egen och mina körkamraters kapacitet. Vad är det som gör att vi under ett framträdande kan lyfta oss till en nivå vi aldrig nått under övning? Jag har mina teorier. Dels är det det skarpa läget, mötet med publiken. Nerverna lite på spänn och glädjen över att få sjunga. En ledare som vet precis vilken kapacitet vi har och med en ambition att verkligen få ut maximal prestation av oss alla. En ledare som förmedlat sin vision och bild av vad vi skall skapa. En ledare som tittar oss alla i ögonen för att se att vi är med, att vi fångat budskapet och sänder energi ut i rummet. En ledare som före framträdande lyssnar på var och en av oss för att se just min förmåga. En ledare som vågar utmana, ställa krav och ta svåra beslut. En ledare som placerar oss var och en i en position där vi kommer till vår rätt, där röster blandas på ett fördelaktigt sätt. En ledare som har kontakt med var och en men också en fantastisk känsla för att helheten blir så bra som möjligt.

 

På det sätt som min dirigent leder min kör och mig så vill jag se mig själv leda andra och gärna ledare i proAros leda sina medarbetare.

 

Tänk vad det kan ge att sjunga i kör en kväll i veckan.

Jag kommer inte att sluta sjunga på länge.

 

Karolina Samuelsson

Körsångerska i Västerås Harmony Show Chorus och

Personalchef i proAros

 

 Las Vegas

Vill du veta mer om just Västerås Harmony Show Chorus kan du titta på vår hemsida (www.vasterasharmony.com ) och den som inspirerar mig som dirigent heter Maria Wessman


Svar

  1. Härligt uttryckt Carolina och glatt överaskad över min körkollegas arbete och tänk om ledarskap. Uppskattar dina tankar om ledarskap och positivt ”tänk” vilket också är min vision i livet.

    Jag fick tipset att läsa Din krönika av min vän Pia Ohlsson som just nu bor i Tyskland och tidigare har arbetat som rektor i Dingtuna-Rytterne. Hon håller ”koll” på sin arbetsgivares hemsida för att hålla sig uppdaterad.

    Jag vill gärna prata framtid med dig inom ProAros och hur behovet av chefsjobb ser ut. Jag arbetar i Arboga kommun som arbetsledare inom omsorgen men är nu på jakt efter annat arbete.

    Med soliga helghälsningar från Susan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: